Tekst door Joke Boon: www.boonappetit.nl

Forel met amandelen en puree

Goede wijn behoeft geen krans. Een waarheid als een koe, eh, als een vis dit keer. Want ook als je niet uit de buurt van ’t Smallert komt, kun je voor de lekkerste vis, namelijk forel, bij OKvlees.nl terecht.

Forel die afkomstig is uit de vijvers van forellenkwekerij ‘t Smallert, een betrouwbaar adres met 110 jaar ervaring in het kweken van forellen. Dat is vis van goede komaf en past daarom precies bij OKvlees.nl.

Ik bestel altijd een aantal forellen en gerookte forelfilets want dat is erg lekker om in huis te hebben. Een forel, even gebakken in de roomboter met wat geroosterd amandelschaafsel is simpel, maar zo geweldig lekker dat je er verder niets mee moet doen. Een uiterst simpel gerecht waardoor je stressvrij een feestelijk gerecht op tafel zet. Completeer het met groen-rode puree en je hoofdgerecht is heerlijk en compleet. 

Boonappetit!

Voor 4 personen:

·         4 forellen; vers van ’t Smallert of ontdooid via OKvlees.nl

·         75 gram amandelschaafsel

·         zout en versgemalen peper

·         40 gram roomboter en 2 el olie

 Voor de puree:

·         250 gram diepvriesdoperwtjes

·         15 blaadjes verse munt, fijngehakt

·         2x 50 ml slagroom ongeklopt en ongezoet

·         800 gram kruimige aardappelen

·         150 gram snoeptomaatjes

·         25 gram roomboter

·         zout en versgemalen peper

     
           
           

 Zo maak je het: 

  • Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel. Schud de pan regelmatig en blijf erbij want het kan erg snel gaan. Doe de amandelen in een schaaltje en zet apart.
  • Omdat de forel snel klaar is beginnen we eerst met de puree.
  • Kook de doperwtjes met wat water en een snufje zout in 5-7 minuten gaar. Giet de doperwtjes af en vang een kopje kookvocht op. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine/blender de doperwtjes met de gehakte verse munt en +/- 3 el kookvocht en 50 ml slagroom tot een romig geheel. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe, het moet een dikke crème worden.
  • Snij de tomaatjes in vieren en schep deze door de doperwtjescrème.
  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in water met zout gaar. Giet af en laat even droogstomen. Stamp of knijp met de pureeknijper de aardappelen fijn. Maak er een smeuïge puree van met de boter en 50 ml slagroom. Maak op smaak met versgemalen peper. Schep de doperwtjescrème met tomaat er goed door en houd warm terwijl je de vis bakt.
  • Was de forel onder stromend koud water van binnen en van buiten. De vis voelt een beetje ‘slijmerig’ maar dat is normaal. Dep de vis met keukenpapier van binnen en van buiten goed droog.
  • Meng in een klein kommetje zout en flink versgemalen peper. Neem een theelepeltje. De vis kunt u zo makkelijk kruiden door met een hand de buikholte open te houden en met het lepeltje het zout en peper in de buikholte en aan de buitenzijde van de vis te strooien. Kruid alle forellen op deze wijze.
  • Verhit in een of twee royale koekenpannen de boter en olie. Laat deze niet al te bruin worden. Doe de forellen in de pan en bak op middelhoog vuur 4 á 5 minuten. Keer de vis met behulp van een spatel of twee lepels voorzichtig om en bak de andere kant nog 3 á 4 minuten. Als u een vork of prikker in het dikste deel van de vis steekt moet het vocht dat er uitkomt helder zijn; dan is de vis gaar.
  • Schep op elk bord een laag van de puree en schep de gebakken forel erboven op. Bestrooi met de amandelen en dien op.

Gekookte worteltjes smaken er erg lekker bij.

Boonappetit!